mrt 27
gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl? Word net zo food minded als de Vikingen!

Share this post
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Niet alleen maar woestelingen met een carnivorendieet

Het zal je vast niet ontgaan zijn: op 22 en 23 juni 2018 organiseren wij de Viking Challenge Amersfoort. En waar een challenge is, is natuurlijk een knettergoede voorbereiding! Daarom besloten wij ons eens te verplaatsen in onze inner viking. Oftewel: ons te verdiepen in de leefstijl van die meedogenloze Scandinaviërs. Hoe gingen zij om met sport, beweging, voeding, werk en stress? Hadden zij een gezonde leefstijl, of waren het echt alleen maar bebaarde woestelingen met een carnivorendieet?

Stereotype vs. realiteit

Voor het stereotype van de Vikingen hoef je niet diep te graven. In elke feestwinkel is er wel een helm met hoorns en blonde vlechten te vinden en de associatie met Asterix en Obelix is ook snel gemaakt (waren dat Vikingen?). Verder nemen we aan dat het woeste carnivoren uit het hoge Noorden waren met een leefstijl van vechten en plunderen. Dat deden ze dan met veel kabaal en brute kracht. Hun uiterlijk? Uit de kluiten gewassen, vies van het vuil en zweet en meestal met een baard. Niet ver geëvolueerd van de holbewoner, schatten wij zo.

Echter is de realiteit een tikkeltje anders. En: wat rijker van informatie. Vikingen vallen bijvoorbeeld onder de Noormannen, bewoners van Zuid-Noorwegen. De Vikingen waren slechts het deel van de Noormannen dat met schip op zee op rooftocht ging. Ook hadden de helmen van Vikingen helemaal geen hoorns of vleugels, aldus de opgravingen. En: het idee dat ze er onverzorgd uitzagen, is onjuist. Laat die nagellak dus maar gewoon op tijdens onze Viking Challenge 😉.

De gezonde leefstijl van de Vikingen eh..Noormannen:

 • Sport en beweging
  Was je een Noorman, dan deed je aan…
  – Roeien: in alle boten en schepen die gemaakt werden, kon worden geroeid;
  – Zeilen: met alle boten en schepen die gemaakt werden, kon worden gezeild;
  – Hiking: het land was heuvelachting en zanderig, wat voor een beste kuitpartij moet hebben gezorgd tijdens dagelijkse wandelingen;
  – Vechten: als Viking op schepen of op land tijdens het plunderen.
 • Voeding
  Het eten en drinken bestond uit:
  – groenten, fruit en granen
  – vlees en eieren
  – wilde bessen, frambozen, aardbeien, waterkers, mosterd en hazelnoten
  – veel vis
  – karnemelk, bier of wijn
  Dit werd twee keer per dag genuttigd: ’s ochtends om 8 uur en ’s avonds om 19 uur.
 • Werk en stress
  Mannen waren schepenbouwer, handelaar, plunderaar/strijder (Viking) of boer. Als vrouw was je chef-kok, slager en bakker want je was met name thuis bezig met broodbakken en het bereiden van vlees, vis en groenten.
 • Sociaal leven
  Noormannen waren een erg homogene bevolkingsgroep dat niets van andere culturen moest hebben. Behalve de plunderbuit, dan. Hierdoor waren ze wel erg op elkaar gesteld, wat weer hun voordeel had met plunderen, oorlogvoering of het samenwerken op een schip.

Even de balans opmaken: vinden wij dit een gezonde leefstijl?

Wat betreft de voeding van de Noormannen en Vikingen, is twee keer per dag eten in hun setting prima. Let wel: mits het twee goede maaltijden zijn die je rustig eet en kauwt en waarvan je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Een mens is hier ook voor gebouwd; eten, werken, jagen en verzamelen en dan weer eten…

De latere maaltijd kan wel twee tot drie uur duren; het was vast niet even een maaltijd naar binnen schuiven, vermoeden wij. Hier gaat het bij ons anno 2018 echter juist fout: de meeste mensen zien eten als een moeten, een gewoonte in plaats van letterlijk en figuurlijk een nuttige bezigheid. De Vikingen en Noormannen daarentegen waren meer betrokken bij natuurlijke processen van zaaien, oogsten en voedsel bereiden. Daardoor was het belang van voedsel en het beleven van voedsel heel anders, waardoor hun leefstijl positief werd beïnvloedt.

Dus: gezonde leefstijl of niet?

Als Exclusieve Personal Training Club zien wij dat de leefstijl van de Noormannen en Vikingen goede basiselementen heeft voor een leefstijl van nu. Met name het meer en beter bewust zijn van voeding, maakt dat je er anders naar kijkt en het dus ook anders nuttigt. Ook het feit dat veel dagelijkse bezigheden om lichte tot zware lichamelijke inspanning vroeg, maakt dat de Vikingen fitter waren dan de gemiddelde mens van nu.

Je ook verplaatsen in de gezonde leefstijl van de Vikingen? Schrijf je dan in voor onze Viking Challenge Amersfoort!

gezonde leefstijl

Share this post
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin